Savatiano

Den historiske grønne druesort Savatiano er blandt den græske vingårds mest udbredte og plantede sorter. Uanset om den er alene, eller blandet med andre sorte, er druen ansvarlig for en betydelig mængde af de producerede hvidvine fra Attika, regionen omkring Athen.

Savatiano er den dyrkede druesort i Grækenland, som er forbundet med Retsina, selv mange idag vinificere vinen uden tilsætning af harpiks og med gode resultater.  Druen står idag bag hvidvine med et godt syreindhold og alkoholbalance, og man kan ofte møde den blandet med Assyrtiko og Roditis, endda Sauvignon Blanc. Aroma og smagsoplevelsen af Savatiano er ofte forbundet med bl.a. noter af tørrede vilde urter, grøn æble, lime og honningmelon.

Savatiano-vin er let at drikke, kendetegnet ved frugtagtige aromaer og tilbyder typisk stor værdi for penge. De største voksende områder af sorten Savatiano inkluderer Attika og Central Grækenland og i mindre grad Kykladerne, det vestlige Kreta, Makedonien og Peloponnes.

På trods af en flere tusind år lang historie er Savatiano en sort, som stadig er meget lidt udforsket hovedsagelig på grund af dens ligegyldige ydelse og kvalitet når den dyrkes konventionelt og med high yield og når den anvendes til Retsina, som mange vingårde ikke engang tilsætter rigtig harpiks.

Grækenlands mest plantede sort begynder at gøre comeback, da flere vinproducenter fokuserer på kvalitet og producerer rigere, fyldige hvidvine, der minder om Chardonnay. De sidste årtier er man ved at finde en ny og mere moderne profil, bl.a. fremkommet med biodynamik og økologiske dyrkningsmetoder og med en naturvinstilgang i vinkælderen. Derfor begynder man nu at finde  macererede versioner, pet-nat versioner og savatiano tilføjet til rødvin versioner, som f.eks. hos vores producent, Georgas Family.

Fremtiden synes spændende for Savatiano. Der vil være meget nyt at udforske i de kommende år.